Enligt min mening…

Jag som svenskspråkig kräver rätten att vara en fullvärdig medborgare i mitt eget land!

Åländsk politik på fallrepet

När jag hoppade in i politiken 2003 befann sig Åland i ett politiskt stillestånd. Medlemmarna i föreningen Ålands Framtid, som var menad att fungera som en politisk tankesmedja och påtryckare för självstyrelseutveckling, insåg med stigande panik att det inte  räcker med att vara pådrivare och såg ingen annan råd än att bilda parti.

Vi startade valarbetet endast 6 månader före valet men lyckades ändå få in 2 personer i Lagtinget. Och där började en lång, arbetskrävande men också intressant resa.

Med utredningar och fakta som hävstänger sattes självstyrelseutvecklingen på nytt i rörelse och idag talar man åter allmänt om tex egen skattebehörighet som var ett helt tabubelagt ämne i början av 2000. Utsikterna för Åland såg åter lovande ut.

Men idag kan vi konstatera att Åland åter står inför nya kriser. Ekonomin har försämrats på ett sätt som kräver kraftfulla insatser medan våra politiker står handfallna. Främlingsfientligheten ställer till med problem både i relationerna med Finland och på hemmaplan. Politikerna står handfallna.

Den bistra verkligheten är att Åland behöver nya tuffa välutbildade politiker för att klara det väntande stålbadet. Samtidigt klamrar sig den politiska elit som bevisligen inte klarar jobbet sig fast med näbbar och klor, övertygade om sin oumbärlighet utan att förstå att det är dags att stiga åt sidan.

Politikerföraktet hos medborgarna har aldrig varit så stort som nu. Precis som i Sverige och Finland visas missnöjet genom att främlingsfientliga partier vinner mark som enda alternativ till den etablerade makten.

Åland kan inte längre förlita sig på att klumpsumman räcker till och blir över. Samhällsapparaten måste moderniseras för att sänka kostnaderna och öka effektiviteten, politiken måste börja handla om också inkomstsidan, den språkliga utvecklingen i Finland måste hanteras, främlingsfientligheten måste dämpas och så mycket mer behöver åtgärdas.

Bästa läsare. Våga välja någon annan den här gången när du står där i båset. Nu är det allvar; Åland klarar inte så mycket mer politisk inkompetens.

Annonser

Written by Erik Schütten

27 augusti, 2015 den 13:13

Publicerat i Politik, Valet 2015